AKTUALNE NOVICE

BOŽIČ Z VOKALNO SKUPINO CANTATE DOMINO V DOLINI PRI TRSTU, NA BREZJAH IN V KOČEVJU

Božični čas ima za Vokalno skupino Cantate Domino poseben pomen, saj je bil naš prvi javni nastop ravno božični koncert pred polnočnico leta 1990 v farni cerkvi sv. Jerneja v Kočevju. Od takrat naprej vsako leto pripravimo bogat božični program in z nastopi na Kočevskem, po Sloveniji in v tujini s pesmijo oznanjamo krščansko sporočilo: rodil se je Jezus, »mali Bog«, ki je prišel kot božji otrok med ljudi. Božič namreč pomeni mali Bog ali sin Boga. Tokrat smo imeli štiri zanimive nastope.

18. decembra smo nastopili v Dolini pri Trstu, s katero je Občina Kočevje pobratena 50 let. Povabil nas je Marko Manin, predsednik Srednjeevropskega inštituta za zgodovino in kulturo “Josip Pangerc” iz Doline pri Trstu, ki je bil tudi organizator prenove orgel v prafarni cerkvi sv. Urha v Dolini ter slovesne otvoritve in blagoslovitve prenovljenih župnijskih orgel. Leta 1878 jih je izdelal eden najboljših slovenskih orglarskih mojstrov Franc Goršič (1836-1898). Postavil je kar 66 orgel, dolinske pa so znane po tem, da je bila leta 1879 na božični večer ob spremljavi teh orgel prvič zapeta Sveta noč v slovenščini, za katero je prevod iz nemščine napravil Jakob Aljaž. Svetovno znana pesem je prevedena v več kot 330 jezikov in je vpisana v seznam Unescove svetovne dediščine.
Zgodovinske orgle je blagoslovil tržaški nadškof monsignor Giampaolo Crepaldi, navzoče pa so nagovorili slovenski konzul R Slovenije dr. Gregor Šuc in častni konzul R Avstrije Sabrina Strolego, orglarski mojster Anton Škrabl, ki je vodil prenovo orgel, ter predsednik dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga.
Sledil je slavnostni božični koncert, na katerem so sodelovali Državni glasbeni konservatorij Tartini iz Trsta s solisti organisti in trobilnim ansamblom, MePZ Jacobus Gallus, ki deluje v okviru Slovenske glasbene matice iz Trsta, in Vokalna skupina Cantate Domino. Ob orgelski spremljavi našega zborovodje Franca Štefaniča smo na koru zapeli tri slovenske božične pesmi. Ob zaključku smo z zborom Jacobus Gallus ob spremljavi trobilnega ansambla izvedli še pesem Adeste fideles in ob spremljavi orgel Sveto noč. Slovesno prireditev je snemala italijanska državna televizija iz Trsta, ki je posnetek predvajala 25. in 28.12.2022 na RAI 3 FVG – Furlanija Julijska Krajina. Skrajšani avdio posnetek koncerta pa smo lahko poslušali 27.12. na Radiu Nuova Trieste.

V Dolini pri Trstu je naša skupina gostovala tudi v petek 6.1.2023, ob prazniku Svetih treh kraljev. Na ta dan prafarna župnija sv. Urha tradicionalno prireja božične koncerte. Zamejskim Slovencem smo najprej v kostumih zapeli Tomčevo kantato Slovenski božič za zbor, sedem solistov in orgle oz. klavir, na katerem nas je spremljala Nina Skebe, nato pa dodali še slovenske kolednice in božične pesmi ter navdušili hvaležne poslušalce. Avdio posnetek koncerta bo predvajan na Radio TRST A, slovenski radijski postaji, ki deluje v okviru deželnega sedeža RAI za Furlanijo – Julijsko krajino v Trstu.

Na povabilo p. Krizostoma Komarja, gvardijana frančiškanskega samostana na Brezjah in duhovnega asistenta Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino, smo kantato Slovenski božič na Dan samostojnosti in enotnosti, 26.12.2022, izvedli tudi v narodnem svetišču, baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Najprej pa smo zapeli pri sv. maši, s katero smo počastili 10-letnico otvoritve Višarske kolesarske Jakobove poti, ki sva jo trasirala in označila spodaj podpisana avtorja članka. Maše in koncerta so se udeležili tudi številni člani kolesarskega Jakobovega društva iz vse Slovenije.

Posebej doživet pa je bil tradicionalni božični koncert 21. decembra v Domu starejših občanov v Kočevju. Po dveh kovidnih letih, ko smo prepevali zunaj pred domom, smo se letos ponovno lahko družili z oskrbovanci, česar so se zelo razveselili. Nabito polni dvorani je zapel tudi zborček oskrbovancev Zvonček pod vodstvom Branke Koleta.
Božične pesmi so tudi tokrat s sporočilom miru in ljubezni povezale nastopajoče in poslušalce.

Vokalna skupina Cantate Domino – božični koncert v Marijini baziliki na Brezjah 26.12.2022

VOKALNA SKUPINA CANTATE DOMINO V SANTIAGU DE COMPOSTELA

Camino de Santiago je tisoč let stara romarska pot, ki romarje iz vse Evrope vodi na grob apostola Jakoba Starejšega. Svet Evrope je leta 1985 del Camina po severni Španiji razglasil za evropsko kulturno pot. V sodobnem času je tretja največja krščanska romarska pot ponovno zaživela, saj katedralo sv. Jakoba v Santiagu dnevno obišče povprečno 2000 romarjev.
Vokalna skupina Cantate Domino je ob zaključku svetega Jakobovega leta v nedeljo, 3. julija, prepevala pri osrednji romarski maši v baziliki sv. Jakoba v Santiagu de Compostela. Poleg ostalih je somaševal še slovenski frančiškan p. Krizostom Komar, duhovni vodja Društva kolesarska Jakobova pot Slovenija-Camino. Pevci smo pri oltarju prepevali pesmi v latinščini in slovenščini a capella, Mozartovo pesem Ave verum pa ob spremljavi organista bazilike. Po maši smo izvedli še krajši koncert sakralnih pesmi. Duhovniku Don Elisardu Temperanu, ki je v katedrali urejal vse potrebno za naše petje, smo podarili brošuro in zgoščenke Cantate Domino. S slovenskimi pesmimi ter Jakobovo kolesarsko himno pa smo popestrili dogajanje na trgu pred baziliko, kjer se zbirajo romarji iz vsega sveta. Ob tem so v vetru plapolale slovenska, kočevska in društvena kolesarska Jakobova zastava.

Pred katedralo sv. Jakoba v Santiagu de Compostela

Pevci smo se z družinskimi člani po čudovitem nastopu odpravili na izlet v znano ribiško mestece Muxia in Finistero (nekoč so bili prepričani, da je tu konec sveta) na zahodni obali Atlantika, kjer se romarska pot konča. Pri kamnitem križu smo zapeli slovensko himno, na pečinah ob pogledu na neskončni Atlantik pa zase in prisotne romarje še staroslovanski Otche nash, Oj božime in Pa se slišʼ. Občutili smo res nekaj posebnega, kot bi nas pesem ponesla z vetrom proti nebu.

Na Finisterri

Zadnji večer pred povratkom smo imeli v čudoviti cerkvi svetega Frančiška, lučaj od katedrale sv. Jakoba, mašo v slovenskem jeziku, ki jo je daroval pater Krizostom. Prisoten je bil še g. Mario Clavell, član Bratovščine svetega Jakoba v Santiagu, zaslužen za realizacijo našega romanja. Navdušen nad petjem nam je izročil komplet DVD-jev s prikazom vseh romarskih poti, ki na Iberskem polotoku vodijo v Compostelo.
Santiago pa sva Helena in Frenk obiskala tudi kot predstavnika našega kolesarskega Jakobovega društva, katerega predsednik je Franc Štefanič. G. Clavellu, Don Temperanu in glavni romarski pisarni v Santiagu sva podarila najbolj prepoznavne artikle Jakobovega društva: vodnik po Slovenski kolesarski Jakobovi poti, dokumentarni film o kolesarskem romanju po slovenskem Caminu, kolesarski romarski potni list in potrdilo, školjko z našim logotipom ter kolesarsko majico. V romarski pisarni so bili navdušeni in obljubili, da jih bodo razstavili. Tako smo poleg VS Cantate Domino odmevno promovirali tudi Društvo kolesarska Jakobova pot Slovenija – Camino in naše mesto Kočevje, saj je sedež obeh društev na istem naslovu v Dolgi vasi pri Kočevju. Pevci se zahvaljujemo Občini Kočevje in donatorjem za finančno pomoč pri izvedbi projekta.

V baziliki sv. Jakoba v Santiagu de Compostela